Papperspåse istället för den gröna påsen

From den 1 november 2021 har Södertälje Kommun slutat med den gröna påsen bland annat på grund av att så mycket annat slängs i den som inte är komposterbart. 

Bytet är ett viktigt steg i både globalt och kommunalt miljöarbete.

Förra veckan levererades det papperspåsar från Södertälje Kommun till föreningen. Idag den 16 november har dessa delats ut tillsammans med en hållare att ha papperspåsen i till alla medlemmar.

Låt matresterna jobba för klimatet

Matavfallet ska fortsätta sorteras ut som tidigare med den enda skillnaden att de istället läggs i en papperspåse som sorteras ut i Telge Återvinnings sorteringsanläggning precis som den gröna plastpåsen.

Byt påse så ofta du behöver

I startutrustningen stod det på ett vykort att bunten med påsar var för ett halvårs förbrukning. När vykorten trycktes var det meningen att bunten skulle innehålla fler påsar, vilket senare ändrades. Så byt påse så ofta du behöver. Nya påsar kommer att fyllas på löpande i tvättstugorna allteftersom de levereras från Södertälje Kommun.

Vad ska läggas i papperspåsen?

En enkel tumregel är att det du lägger i papperspåsen ska vara sådant som ruttnar. Det utsorterade matavfallet rötas nämligen för att kunna bli biogas och biogödsel.

Du kan därför lägga i skal och rester av grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Pasta, potatis och ris är också utmärkt, precis som rester av bröd. Även teblad, kaffesump, kaffefilter och tepåsar.

Använder du lite hushållspapper för att rensa slasken kan det också åka med i påsen.

Vad ska inte läggas i papperspåsen?

Du ska inte lägga förpackningar, papper, tobak, plast och sådant som ska till annan återvinning. Plast förstör rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Plasten kan dessutom hamna i jorden på jordbruk.

Kraftigt besprutade snittblommor har gifter på sig som inte heller ska ut på jordbruk. Det är därför viktigt att det bara är matrester i papperspåsen.

Så här stänger du papperspåsen

Enklast att stänga är om du inte fyller ända upp. Dra bort den vita remsan och vik ner limkanten till påsen. Innehållet är värdefullt och ska stanna kvar i påsen hela vägen till oss. Papperspåsen lägger du på samma ställe som du förut lade den gröna plastpåsen. Din insats gör skillnad.

Har du frågor?